sâmbătă, 15 august 2009

Cuvant inainte




Lătiţar, lătiţare, s.n (reg) colan de mărgele mărunte. Denumirea diferă de la zonă la zonă, în alte locuri i se mai spune zgărdan sau salbă. Asa cum denumirea diferă nu este de mirare că există mai multe tehnici de confecţionare a lor:


- Cea mai cunoscută este cea pe un singur fir în care se creste şi se scade numărul de mărgele astfel creându-se modelul dorit.


- O alta tehnică ar fi cea pe mai multe aţe, regula principală a acestei tehnici fiind numărul aţelor care trebuie să fie de fiecare dată unul par dar niciodată mai mic de patru. În mod tradiţional se lucrează fără ace, iar modelul se redă prin împletirea firelor după imaginaţia fiecaruia.


- Cea de-a treia tehnică ar fi realizarea zgărdanelor cu ajutorul unui cadru de lemn numit gherghef pe care se pune "urzeala" care dă si lăţimea podoabei populare - dacă se lucrează pe 12 bile atunci sunt necesare 13 fire de urzeală, apoi cu ajutorul altui fir se asează bilele prima dată trecând firul pe sub urzeală iar pentru fixare se întoarce firul prin mărgele numai că de această dată este întors pe deasupra mărgelelor.


Foarte multe din modelele - motivele - care se realizau la războiul de ţesut se puteau reproduce şi pe ghergheful de mărgele - linia vieţii, trandafiri, cruciulite, soarele si luna, inimi, romburi, chiar si nume sau mesaje se pot reproduce.


Confecţionarea podoabelor populare s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp reuşindu-se realizarea de lanţuri de ochelari, mileuri, de suporturi pentru pahare, confecţionarea de cordoane sau chiar de mansete pentru bluze sau cămăşi.


De unde această preocupare a mea?? Simplu. Am copilărit in Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din capitală, acolo unde lucrează şi mama mea. În cadrul muzeului se organizează numeroase târguri precum si o "tabără" vara unde vin meşteri populari renumiţi care îi învaţă pe cei mici şi pe cei mari diverse meşteşuguri.

La început am fost foarte atrasă de tehnica tradiţională a ţesutului în războiul orizontal cu două şi patru pedale. Nedispunzând de o asemenea uneltă tradiţională acasă am încercat utilizarea tehnicii tradiţionale a ţesutului, dar aplicată cu alte unelte. Asa am ajuns ca din biluţe mici si gingase să împodobesc orice ţinută fie ea pentru birou, pentru cumpărături, pentru restaurant sau pentru ocazii speciale, cum ar fi cea pentru mireasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu